Museum och konsthall
Okategoriserade

Kom och besök vårt fina museum och konsthall

Just nu visas
Dra åt skogen

Skogsvistelsen har gått från nödvändig till nöje, promenaden från transport till rekreation och svampplockning från överlevnad till inlägg på socialamedier. I utställningen Dra åt skogen tittar vi på friluftslivets historia och naturens gestaltning. Här samsas kulturhistoria, fotografi, konst och design.

Den kulturhistoriska delen öppnar 12 juni. Konsten kan du titta på från 9 juni.


Artedi, fiskarna och fisket

Att fiska eller inte fiska, det är frågan. Fiske är viktigt, fiske är stort. Förr var det frågan om människornas överlevnad. Idag är det en fråga om havens överlevnad.
Förr var det husbehov, idag är det industri. Förr var det lokala överenskommelser, idag är det internationella avtal. För den lilla människan med metspöt i bagaget kan det vara en fråga om lycka, om närvaro och härvaro, eller om ett möte med naturens element. 

På 1700-talet la Peter Artedi, naturvetaren som föddes i Anundsjö, grunden för iktyologin – vetenskapen om fiskarna. Utställningen Artedi, fiskarna och fisket handlar om det den heter. Vi fångar glimtar av Peter Artedi, fiskarna och fisket.


En spännande historia
Om tingen kunde tala vad skulle de då säga till oss?
Bärare av berättelser vittnar de om händerna som tillverkat, burit och brukat dem, om tiderna som gått och de historiska händelser som passerat.

I utställningen En spännande historia har vi plockat ut 11 föremål med 11 berättelser. Stort som smått.

Kliv in i rummet och följ med i historien. Lyssna! Den här utställningen berättar för dig med ljud, inte text. Historierna har olika längd och det spelar ingen roll vilket föremål du börjar med. Som helhet har slingan ingen början eller slut och är cirka 25 minuter lång.


Nolavonda – historiesamlarna

Här får du leka i och med vår historia. Det finns uppbyggda autentiska miljöer ur Örnsköldsviks kommuns historia, den äldsta är från 1820-tal och den yngsta är från 1920- tal. I de här miljöerna får du ta i och leka med allt.

Miljöerna finns i ett rymdskepp från planeten Nolavonda. Nolavondierna forskar på planeten Jorden och samlar in material som de tar med hem till sin planet. De är speciellt intresserade av barn och i varje historiskmiljö har det följt med ett barn. Den uppmärksamme kan se barnen och lyssna på deras berättelse. I utställningen finns klurigheter att lösa och för den vetgirige innehåller informationsplattorna mängder av fakta.